Ugrás a tartalomra

A Horizont 2020 program bemutatása

A Horizont 2020 az Európai Unió kutatás-fejlesztési és innovációs politikáját 2014-2020 között meghatározó program, amely közel 79 milliárd eurós költségvetéssel gazdálkodik. A program a kontinens globális versenyképességének növelését célzó Európa 2020 stratégia „Innovatív Unió” elnevezésű kiemelt kezdeményezésének egyik alappillére.

A Horizont 2020 program kiválósági alapon, nemzetközi versenyben, közvetlenül a brüsszeli Európai Bizottságtól elnyerhető pályázati forrásokat jelent, vagyis a rendelkezésre álló pénzügyi keretből mindegyik tagállam annyit hasznosít, amennyire a lakói, szervezeteik képesek. A pályázatok brüsszeli elbírálásánál döntő szempont a kiválóság, a magas szakmai szintű és jól menedzselt konzorcium, illetve az összeurópai szinten kimutatható és mérhető hatás.

  • a program kiemelt célja, hogy a tudományos áttörésekből üzleti lehetőségeket biztosító innovatív termékek és szolgáltatások születhessenek, ezért a kutatástól a piaci hasznosításig terjedően az innovációs lánc minden szakaszához támogatást nyújt;
  • a hangsúlyt a társadalmi kihívások kezelésére és az Európai Unió társadalmát érintő problémák megoldására helyeződik (pl. egészségügy, energia, közlekedés területein);
  • a kiírások 3 fő alaptípusa: RIA (Research and Innovation), IA (Innovation Action), CSA (Coordination and Support action)
     

A projekt egy a Lodzi Egyetem által korábban kifejlesztett gyógyszeres adherenciát támogató applikáció hazai adaptációját, alkalmazásának egészség-gazdaságtani értékelését célozza.

 

Az elmaradott dél-dunántúli régió hatalmas lehetőséget rejt magában a vonzó mediterrán éghajlat, a gyógyfürdők, az egészségügyi klinikák és a borvidék révén.

Az EDUC-SHARE projekt célja, hogy elmélyítse a folyamatban lévő átalakulást és intézményi változásokat mindegyik EDUC Szövetséghez tartozó egyetemen.

A folyami hálózatok a Föld biodiverzitásának leginkább kritikus területei közé tartoznak. Kulcsfontosságú ökoszisztéma-szolgáltatásokat nyújtanak (pl. ivóvíz és élelmiszer-ellátás, éghajlat-szabályozás), amelyek nélkülözhetetlenek az emberi jólét fenntartásához.

A SPRING projekt általános célja olyan integrált vízkészlet-gazdálkodás nyújtása a megbízható vízellátás biztosítása érdekében minden típusú igény számára, amely magában foglalja: innovatív, könnyen kezelhető bio-oxidációs rendszerek kifejlesztését a szennyezett víztest

Az intelligens szakosodás az Európai regionális politika egyik alapvető elve, ami a kutatás és fejlesztési befektetések hatékonyságának növelését célozza meg.

A Joint Action on Rare Cancers (JARC) célja az Európai Unió (EU) Bizottság, az EU tagállamok és minden érdekelt erőfeszítésének egyesítse és maximalizálása volt az ritka rákokat érintő ellátás és kutatás minőségének előremozdításáért. 

A pályázat célja az európai, bonyolult földtani helyzetben lévő kőszén készletek hasznosításának kutatása gazdaságosan kinyerhető technológiák ajánlásával.

A projekt egy szélesebb kontextusban vizsgálta meg az európai intelligens, befogadó és fenntartható növekedést és célként tűzte ki Európa újításra, növekedésre és munkahely teremtésre való képességének növelését.

Az EU gazdasága számára a nyersanyagok egyre fontosabb szerepet töltenek be, azonban hozzáférhetőségüket egyre fokozottabb nyomás jellemzi.

Feliratkozás a következőre: Horizont 2020