Ugrás a tartalomra

DRYvER - Securing biodiversity, functional integrity and ecosystem services in DRYing rivER networks

Projekt azonosító
869226 (H2020-LC-CLA-2019-2)
Projekt címe

Securing biodiversity, functional integrity and ecosystem services in DRYing rivER networks

Projektmenedzser neve, elérhetősége
Nagy-Véber Veronika, nagy-veber.veronika@pte.hu
Szakmai vezető neve, elérhetősége
Dr. Csabai Zoltán, csabai@gamma.ttk.pte.hu
Projekt teljes költségvetése
6.593.633,75 EUR
PTE teljes költségvetése
365 996,25 EUR
Projekt kezdési dátum
Projekt zárási dátum
Koordinátor
Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement (FR)

Partnerek
Friedrich-Schiller-Universität Jena (DE), Johann Wolfgang Goethe-Univeristät Frankfurt am Main (DE), Universität Innsbruck (AT), Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (NL), Universidad de Cantabria (ES), Fundació Institut Català de Recerca de l’Aigua (ES), Universitat de Barcelona (ES), Suomen Ympäristökeskus (FI), Masarykova univerzita (CZ), Faculty of Science University of Zagreb (HR), Université Grenoble Alpes (FR), University of Leeds (UK), Erdyn Consultants (FR), Zavod za ihtiološke in ekološke raziskave REVIVO (SI), Z5 Plus Design Korlátolt Felelősségű Társaság (HU), Fresh Thoughts Consulting GmbH (AT), Universidade Federal do Ceará (BR), Universidad Mayor, Real y Pontificia de San Francisco Xavier de Chuquisaca (BO), Universidad San Francisco de Quito (EC), Nanjing Institute of Geography and Limnology, Chinese Academy of Sciences (CN), Agència Catalana de I’Aigua (ES), Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (HU), Pécsi Tudományegyetem (HU)

Általános leírás

A folyami hálózatok a Föld biodiverzitásának leginkább kritikus területei közé tartoznak. Kulcsfontosságú ökoszisztéma-szolgáltatásokat nyújtanak (pl. ivóvíz és élelmiszer-ellátás, éghajlat-szabályozás), amelyek nélkülözhetetlenek az emberi jólét fenntartásához. Az éghajlatváltozás és a növekvő emberi vízfelhasználás miatt több folyó és patak kiszáradóban van, amely pusztító hatással van a biodiverzitásra és az ökoszisztéma-szolgáltatásokra. Jelenleg a globális folyami hálózat több mint felének van kiszáradó ága, amelyek száma drámai módon nő. A kiszáradó folyami hálózatok (DRN) azonban a tudósok és a politikai döntéshozók részéről kevés figyelmet kaptak, a nyilvánosság nem ismeri ezek fontosságát. Következésképpen nincs hatékony integrált biodiverzitás megőrzés és nincs az éghajlatváltozással szembesülő DRN-eket érintő ökoszisztéma-kezelési stratégia.
Egy 25 szakértőből (11 országból - Európa, Dél-Amerika, Kína és Amerikai Egyesült Államok), álló multidiszciplináris csoport EU-s erőfeszítésekkel azt fogja vizsgálni, hogy a klímaváltozás az éghajlatváltozás, az áramlási rendszerek változásán és a vízfelhasználáson keresztül, milyen lépcsőzetes hatással van a biodiverzitásra, a DRN-ek ökoszisztéma funkcióira és ökoszisztéma-szolgáltatásaira. A DRYvER (DRYing riVER hálózatok) össze fog gyűjteni kilenc fókuszbeli DRN (esettanulmány) adatait (EU-ból és CELAC-ból), hogy kidolgozzon egy Európában és az egész világon alkalmazható metarendszer-keretet. Ezenkívül létre fog hozni alapvető tudáson alapuló stratégiákat, eszközöket és iránymutatásokat a DRN-ek költséghatékony adaptív kezelésére. Az érdekelt felekkel és a végfelhasználókkal szorosan együttműködve a DRYvER stratégiákat fog kidolgozni a DRN-kben az éghajlatváltozás hatásainak enyhítésére és az azokhoz való alkalmazkodásra, integrálva a hidrológiai, ökológiai (beleértve a természet alapú megoldásokat), társadalmi-gazdasági és politikai perspektívákat. A DRYvER végeredményei hozzájárulnak a Párizsi Megállapodás célkitűzéseinek eléréséhez, és az éghajlatváltozással kapcsolatos kutatás élvonalába helyezik Európát.
 

Főbb kategóriák (futó projektjeink)
Horizont 2020
Pályázatfigyelés
News reference

In the autumn of 2023 (September-October) the Department of Hydrobiology, Faculty of Sciences, University of Pécs organized two consecutive events relat

The DRYvER* project’s Hungarian stakeholder** workshop was held on May 19, 2023 in the Hubertus guest house of Bükkösd Ecopark.