Ugrás a tartalomra

Smart Ground - SMART data collection and inteGRation platform to enhance availability and accessibility of data and infOrmation in the EU territory on SecoNDary Raw Materials

Projekt azonosító
641988 (H2020-WASTE-2014-one-stage)
Projekt címe

SMART data collection and inteGRation platform to enhance availability and accessibility of data and infOrmation in the EU territory on SecoNDary Raw Materials

Projektmenedzser neve, elérhetősége
Jankovics Réka, jankovics.reka@pte.hu
Szakmai vezető neve, elérhetősége
Vér Csaba, ver.csaba@mik.pte.hu
Projekt teljes költségvetése
2.496.801 EUR
PTE teljes költségvetése
183.025 EUR
Projekt kezdési dátum
Projekt zárási dátum
Koordinátor
ENCO S.R.L. (IT)

Partnerek
Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy (FI), Geologian Tutkimuskeskus (FI), Metsaesairila Oy (FI), Ramboll Finland Oy (FI), Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. (HU), MKM Consulting Mérnöki Környezetvédelmi és Menedzsment Tanácsadó Kft. (HU), Universita Degli Studi Di Torino (IT), Imageo S.R.L. (IT), Atos Spain S.A. (ES), Cranfield University (GB), Regione Piemonte (IT), Bioazul (ES), Pécsi Tudományegyetem (HU)
Általános leírás

Az EU gazdasága számára a nyersanyagok egyre fontosabb szerepet töltenek be, azonban hozzáférhetőségüket egyre fokozottabb nyomás jellemzi. Európában a különféle típusú hulladéklerakók jelentős másodlagos nyersanyag forrásnak bizonyulnak, azonban a jelenlegi programok nem támogatják megfelelően ennek a potenciálnak a felismerését.
A Smart Ground főbb célkitűzései mennyiségi és strukturális ismeretek gyűjtése a másodlagos nyersanyag erőforrásokról, a nyersanyagokra és a hulladékleltárra vonatkozó meglévő szabályok/előírások összegyűjtése, majd a másodlagos nyersanyagokra vonatkozó új sztenderdek megalkotása, az összegyűjtött adatok integrálása egy speciális uniós adatbázisba a másodlagos nyersanyagok legígéretesebb piacainak azonosítása érdekében, a politikai döntéshozók és a közvélemény tudatosságának növelése a hulladéklerakókból kitermelt másodlagos nyersanyagok pozitív környezeti, gazdasági és társadalmi hatásainak megítélése érdekében.
A projekt legfőbb célja tehát a kommunális és ipari hulladékokra vonatkozó EU-szintű integrált platform és adatbázis létrehozása, mely magába foglalja a már meglévő és a projekt során pilot hulladéklerakókon végzett vizsgálatokból származó adatokat, információkat. 
A projekten belül a PTE fő feladata egyrészt egyes települési hulladéklerakók, meddőhányók megmintázása, az anyagáramok és az ásvány-készlet becslése, valamint a vett minták laboratóriumi elemzése, másrészt oktatási anyagok összeállítása és képzések lebonyolítása volt.
 

Főbb kategóriák (futó projektjeink)
Horizont 2020
Pályázatfigyelés