Visegrad Fund map

A Visegrádi Alap feladata a V4-et alkotó országok – Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia) - közötti szorosabb együttműködés elősegítése. Az Alap fő célja, hogy az emberek- és az intézmények-közti kapcsolatokat erősítse Közép-Kelet-Európában azáltal, hogy támogatást nyújt civil, társadalmi kezdeményezéseknek.


Az Alap által folyósított támogatások összege évente kb. 8 millió euró, mely a V4-es országok kormányainak egyenlő mértékű hozzájárulásából tevődik össze. A finanszírozás, a pályázati felhívásokat követően kiválasztott multilaterális (többoldalú) projektek esetében alapok (grant) útján, a tudósok, kutatók, művészek esetében pedig ösztöndíjak formájában történik.


Az Alap változatos tevékenységi körben, az élet összes területén nyújt támogatást. Nem kormányzati civilszervezetek (NGO-k), önkormányzatok, helyi vagy regionális kormányzatok, iskolák és egyetemek, sőt, magáncégek is alkalmasak lehetnek támogatásra, amennyiben projektjeik közvetlenül a visegrádi régióra fókuszálnak, non-profit jellegűek, illetve ezen projektek mentén regionális partnereikkel erősítik az együttműködést


Évente 3 benyújtási határidő: február 1., június 1., október 1. az alábbi 3 


A Visegrádi Pályázat (Visegard Grants) keretében a Visegrádi Négyek országai közül legalább három szervezeteinek részvételével megvalósuló, legfeljebb 18 hónapig tartó együttműködések támogathatók. A támogatott projekteknek a következő területek egyikét kell lefedniük: kultúra és közös identitás; oktatás és kapacitásbővítés; innováció, kutatás-fejlesztés, vállalkozói tevékenység; a demokratikus értékek és a média; közpolitika és intézményi partnerségek; regionális fejlesztés, környezetvédelem és idegenforgalom; társadalmi fejlődés. 


A Visegrád+(Visegrad Grants+) program 18 hónapnál rövidebb együttműködési projekteket támogat a Visegrádi Négyek országai, valamint a Nyugat-Balkán és a Keleti Partnerség országai között. A program keretében a Visegrádi Pályázat prioritásainak egyikét lefedő projektek támogathatók.

A stratégiai program (Strategic Grants) legalább 12, de legfeljebb 36 hónapig tartó projekteket támogat évente változó stratégiai prioritásokkal (pl. Brexit – hatásai a V4-re; 30 évvel a vasfüggöny leomlása után, ..)

 

https://www.visegradfund.org