Ugrás a tartalomra

Wellbeing

Projekt azonosító
22310140
Projekt címe

WELLBEING - A jóllét koncepciójának elterjesztése a Visegrádi Régió egészségügyi és közszférájában

Projektmenedzser neve, elérhetősége
Borkovits Balázs, borkovits.balazs@pte.hu, +36 30 4961880
Szakmai vezető neve, elérhetősége
Dr Varga Zsuzsanna
Projekt teljes költségvetése
32 590 EUR
PTE teljes költségvetése
15 226 EUR
Projekt kezdési dátum
Projekt zárási dátum
Koordinátor
Dr Varga Zsuzsanna

Vezető partner
University of Pécs, HU
Partnerek
Charles University, CZ
Comenius University Bratislava, SK - https://www.jfmed.uniba.sk/en/
Medical University of Gdansk, PL - www.gumed.edu.pl
Általános leírás

A versenyképesség legfontosabb meghatározói minden szervezet életében az emberek. Jólétük az EU és az ENSZ 2030-ig szóló fenntartható fejlődési menetrendjének egyik fő célja. Az egészségügybe és a szociális védelembe való befektetés fontosságát a Világbank, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet, az IMF és a WHO is elismerte. A jóléti politika kiemeli a szociális szolgáltatásokhoz való hozzáférés, a munkahelyi egészségvédelem és biztonság, a tisztességes munkakörülmények, az esélyegyenlőség, a nemek közötti egyenlőség és a társadalmi befogadás biztosításának fontosságát, mint olyan intézkedéseket, amelyek lehetővé teszik az emberek számára, hogy teljes mértékben kiaknázzák lehetőségeiket. A jólét különösen fontos szerepet játszik az orvosi egyetemeken, ahol a hallgatók és a munkavállalók még inkább ki vannak téve a stressznek. Az orvosképzés közvetlenül hozzájárulhat a hallgatók szorongásának kialakulásához, és ez katasztrofális következményekhez vezethet, mint például a tanulmányi teljesítmény és a kompetencia csökkenése, kiégés, orvosi hibák és az orvosképzésből való kilépés. Emellett számos tanulmány kimutatta, hogy az egészségügyi szakemberek személyes példamutatása jelentős hatással van a velük kapcsolatba kerülők attitűdjére és egészségmagatartására. A projekt ezért az orvostanhallgatók (leendő orvosok) és a munkavállalók jólétének biztosítására összpontosít egy transznacionális mentorprogram kidolgozásával és a tapasztalatok megosztásával az orvosi és a közszférában. Hosszú távon a projekt túlmutat a célcsoportokon, és hozzájárul a lakosság egészségtudatosságának javításához is.

A jóléti program mindenkinek lehetőséget ad a fizikai és mentális egészség megőrzésére. Mivel egy kar eredményeit nagyban befolyásolják a szervezet munkatársai és hallgatói, szeretnénk több lehetőséget adni a visegrádi régió polgárainak, hogy együtt alakítsák ezt a közösséget, teret adva a közösségi igényeknek és elképzeléseknek. A jóllét koncepciója jövőképet ad az emberi erőforrások fejlesztéséhez. A fő cél az, hogy az egészségügyi iskolákban, az egészségügyi intézményekben és a szociális szolgáltatások adminisztrációjában dolgozó és tanuló emberek büszkén és örömmel dolgozzanak és tanuljanak, fizikailag és szellemileg jól érezzék magukat egy közösség részeként, és pozitívan befolyásolják a többi embert az egészséghez való hozzáállásukban. Ezt a jó gyakorlatot a VR számos más szervezete és vállalkozása is át fogja adni.

Projektpartnerek:
Charles Egyetem, Csehország
Comenius Egyetem Pozsony, Szlovákia
Gdanski Orvosi Egyetem, Lengyelország

A projekt céljai:
- a hallgatók, a személyzet és a polgárok jólétének támogatása;
- e közösségek környezetének minőségi javításának elősegítése;
- a polgárok ösztönzése a proaktivitásra, a szinergiában való együttműködésre, az innovációra és a kreatív öröm megtapasztalására.

Tevékenységek:
1, A korábbi programok tapasztalatainak megosztása a nyitórendezvényen.
2, Igényfelmérés (fizikai infrastruktúra, közösség, környezet).
3, Egy transznacionális mentorprogram közös kidolgozása.
4, Közös online képzés, a mentorok kijelölése és képzése a mentorprogram alapján.
5, Az eredmények terjesztése az érdekeltek széles köre számára a zárórendezvényen és a közösségi médián keresztül.

Főbb kategóriák (futó projektjeink)
Visegrádi Alap
Pályázatfigyelés
News reference

You are cordially invited to the online conference "Promoting the wellbeing concept at medical and public sector of the Visegrad Region", organised jointly with the Universities of