A transznacionális együttműködési programok lényege, hogy az egy területi egységként értelmezhető, több országból álló területek intézményei közösen keressenek megoldásokat a térséget érintőproblémákra. Magyarország 2014–től a CENTRAL EUROPE, valamint a DUNA transznacionális együttműködési programokban vesz részt.


A DUNA programterülete: Ausztria, Németország (nem teljes területével), Csehország, Szlovákia, Magyarország, Szlovénia, Horvátország, Románia, Bulgária, valamint Bosznia-Hercegovina, Moldávia, Szerbia, Montenegró, Ukrajna (nem teljes területével).

Interreg Duna logo


A Duna program prioritási: A Duna régióban levő K+F és társadalmi innováció erősítése; környezet és kulturális felelősség elősegítése; jobb összekapcsolódásért; intézményi együttműködések.

http://www.interreg-danube.eu

Driven by Danube - Enhance skills and competences to boost material innovations and eco innovations in automotive industry

Enhance skills and competences to boost material innovations and eco innovations in automotive industry

A Driven By Danube egy előkészítési projekt, amelyet a Duna Program Seed Money Facility (magvető tőke) forrása támogat egy nagyobb léptékű projekt előkészítése érdekében.
Az autóipar a Duna Régió (DR) számos országának legfontosabb gazdasági motorja lett, amely ugyanakkor nehézségekbe ütközik a K + F felé való elmozdulás és a környezetvédelmi felelősség tekintetében.
A fő projekt célja, hogy megszüntesse azt a tudáshiányt, amelyet a magasan képzett és kompetens szakemberek hiánya okoz az új, környezetbarát gyártási alapanyagok és felhasznált anyagok újrahasznosításának ismeretei terén. Ezeket az ismereteket a partnerek egyetemek és a járműipar részvételével megvalósított duális képzés kialakításával kívánják biztosítani.
A projekt eredményei azok a továbbfejlesztett oktatási tantervek és a kutatási irányelvek, amelyek a duális képzést támogató hosszabb futamidejű és jelentősebb költségvetésű projekt előkészítéséhez szükségesek.