Ugrás a tartalomra

EU PAL-COPD - A palliatív ellátás integrálására irányuló ICLEAR-EU beavatkozás értékelése az előrehaladott COPD-ben szenvedők és családtagjaikat ápoló személyek kezelésében

Projekt azonosító
2020-2.1.1-ED-2023-00260
Projekt címe

A palliatív ellátás integrálására irányuló ICLEAR-EU beavatkozás értékelése az előrehaladott COPD-ben szenvedők és családtagjaikat ápoló személyek kezelésében.

Projektmenedzser neve, elérhetősége
Nagy-Véber Veronika, nagy-veber.veronika@pte.hu
Szakmai vezető neve, elérhetősége
Dr. Csikós Ágnes, csikos.agnes@pte.hu
Projekt teljes költségvetése
153.152.832 HUF
PTE teljes költségvetése
153.152.832 HUF
Projekt kezdési dátum
Projekt zárási dátum
Koordinátor
Vrije Universiteit Brussel (BE)

Partnerek
Stichting Radboud universitair medisch centrum (NL), Universiteit Gent (Be), Kobenhavns Universitet (DK), Universidade Católica Portuguesa (PT), Long Alliantie Nederland (NL), European Association for Palliative Care (BE)
Associated partners: Accelopment Schweiz AG (CH), European Respiratory Society (UK), Lancaster University (UK), King's College London (UK), European Lung Foundation (UK), University of Pecs (HU)
Általános leírás


Az EU PAL-COPD az első olyan nagyszabású nemzetközi vizsgálat, melynek célja, hogy szisztematikusan integrálja a palliatív ellátást az előrehaladott krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD-ben) szenvedő betegek kezelésébe az európai egészségügyi ellátórendszerekben, ezzel elősegítve több millió COPD-s beteg és családtagjaik életminőségének javulását. 

A Vrije Universiteit Brussel koordinálásával, 2024. január 1-jén indult projektet hét európai ország 13 szervezete valósítja meg. Magyarországról a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) Alapellátási Intézet Hospice-Palliatív Tanszéke vesz részt a programban. 

A palliatív ellátás az életet veszélyeztető betegségekben szenvedők számára nyújt specializált támogatást, és a betegek, valamint családtagjaik fizikai, mentális, társadalmi és egzisztenciális jóllétének javítására törekszik. Hagyományosan a daganatos betegek ellátásában kapott szerepet Európában, azonban egyre inkább felismerésre kerülnek az előnyei nem daganatos betegségek esetében is. A palliatív ellátás korai alkalmazása az Európai Unió országaiban a nem daganatos betegségek, köztük a COPD esetén is csak korlátozottan történik, annak ellenére, hogy a COPD világszerte a harmadik leggyakoribb halálozási okként tartható számon.

A projektben az ICLEAR-EU elnevezésű beavatkozási modell klinikai vizsgálata valósul meg 2025 és 2027 között hét európai ország (Belgium, Egyesült Királyság, Hollandia, Dánia, Magyarország, Portugália. Svájc) 18 kórházában. Az ICLEAR-EU modell az orvosi ellátás és a fizikai jóllét javítása mellett az ellátás előzetes tervezésével és a közös döntéshozatallal a beteg- és családközpontú ellátás erősítésére törekszik. A PTE orvosai és kutatói a nemzetközi programban a protokollok kidolgozásában vesznek részt, valamint a hazai klinikai vizsgálatokat koordinálják. Klinikai vizsgálatra három magyarországi helyszínen kerül sor: az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ I. sz. Belgyógyászati Klinika Pulmonológiai Osztályán, és a Komlói Kórház Pulmonológiai és Légzésrehabilitációs Osztályán.

Támogató: Kulturális és Innovációs Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alap
 

Főbb kategóriák (futó projektjeink)
Horizon Europe
Pályázatfigyelés