Ugrás a tartalomra

TransGeo

Projekt azonosító
CE0100071
Projekt címe

Transforming abandoned wells for geothermal energy production

Projektmenedzser neve, elérhetősége
Borkovits Balázs, borkovits.balazs@pte.hu, +36 30 4961880
Szakmai vezető neve, elérhetősége
Dr Kovács János
Projekt teljes költségvetése
2,608,907.80 EUR
PTE teljes költségvetése
240,786.00 EUR
Projekt kezdési dátum
Projekt zárási dátum
Koordinátor
Julie Friddell, julie@gfz-potsdam.de

Vezető partner
Helmholtz-Centre Potsdam German Research Centre for Geosciences
Partnerek
Landesamt für Bergbau, Geologie und Rohstoffe Brandenburg
ONEO GmbH
GeoSphere Austria
Greenwell Energy GmbH
CROST Területfejlesztési Nonprofit Kft
Pécsi Tudományegyetem
Bányavagyon-hasznosító Nonprofit Közhasznú Kft.
Međimurska energetska agencija d.o.o
Sveučilište u Zagrebu Rudarsko-geološko-naftni fakultet
Lokalna energetska agencija za Pomurje
Általános leírás

Közép-Európában nagy mennyiségű kőolajat és földgázt termeltek ki több ezer mélyfúrású kútból, de évtizedes termelés után a szénhidrogén kutak nagy részét felhagyták, vagy a közeljövőben hagyják fel. A hanyatló szénhidrogénipar óriási infrastruktúrát hagy maga után és több ezer magasan képzett munkást, különösen a vidéki területeken, ahol többszörös gazdasági és társadalmi válsággal kell szembenézniük. 
kihívásokkal küzdenek. Ahelyett, hogy a használaton kívüli kutakat felhagynák, geotermikus energiatermelésre és hőtárolásra lehetne használni azokat, hogy támogassák a helyi közösségeket és iparágakat az energetikai átállásban. Ez a lehetőség azonban a gazdasági bizonytalanságok és a nem technikai jellegű akadályok miatt nagyrészt kihasználatlanul marad.
A TRANSGEO általános célja, hogy segítse Közép-Európa vidéki térségeiben az átállást a fosszilis tüzelőanyagokat hasznosító szénhidrogén-iparról a geotermikus energiaforrásokon alapuló zöld energiaellátásra. 
Innovatív megközelítésünk a bevált geotermikus technológiákat és munkafolyamatokat alkalmazza a meglévő szénhidrogén-infrastruktúra hasznosítása érdekében, összehangolva azokat a helyi energiaigényekkel és fűtési hálózatokkal.
A fő eredmények közé tartozik a kutak újrahasznosítási potenciáljának transznacionális értékelése, helyspecifikus megvalósíthatósági tanulmányok, validált kút újrahasznosítási módszertanok, a kutak újrahasznosítási potenciáljának értékelésére szolgáló webalapú eszköz, valamint egy transznacionális stratégia és cselekvési terv. Ezen eredmények átvételét a közép-európai kútátalakítás hosszú távú támogatásáról szóló együttműködési megállapodás biztosítja.
A transznacionális együttműködés a következő okok miatt nélkülözhetetlen:

- a hőenergia biztosításával kapcsolatos technológiai, jogalkotási, gazdasági és társadalmi kihívások nagyon hasonlóak a vizsgált régiókban;

- az átalakítások megvalósításához szükséges a különböző országokban a tudomány, az ipar, a regionális fejlesztés és a szabályozás területén működő projektpartnerek eltérő kompetenciáinak és szakértelmének bevonása.

Főbb kategóriák (futó projektjeink)
INTERREG Közép-Európa
Pályázatfigyelés