Ugrás a tartalomra

IronSleep - Neuroimaging és viselkedési biomarkerek a korai stádiumban lévő Parkinson-kór progressziójának és a mögöttes mechanizmusok a vizsgálatában

Projekt azonosító
2019-2.1.7-ERA-NET-2022-00046
Projekt címe

Neuroimaging és viselkedési biomarkerek a korai stádiumban lévő Parkinson-kór progressziójának és a mögöttes mechanizmusok a vizsgálatában (IronSleep)

Projektmenedzser neve, elérhetősége
Béres Márton, beres.marton@pte.hu
Szakmai vezető neve, elérhetősége
Prof. Dr. Kovács Norbert, kovacs.nobert@pte.hu
Projekt teljes költségvetése
47.999.190 HUF
PTE teljes költségvetése
47.999.190 HUF
Projekt kezdési dátum
Projekt zárási dátum
Koordinátor
University of Pécs

Partnerek
-
Általános leírás

Parkinson-kór a második leggyakoribb idegsejtpusztulással járó (neurodegeneratív) megbetegedés, melynek az előfordulási aránya folyamatos növekedés mutat. A PK hátterében kóros fehérje és vas lerakódás figyelhető meg, mely már a betegség első motoros tüneteinek megjelenése előtt évekkel vagy évtizedekkel elindul. A rendelkezésre álló gyógyszeres kezelési lehetőségek csak tüneti jellegűek, azaz nem képesek lassítani vagy megállítani az idegsejtek pusztulását. Bár ígéretes neuroprotektív gyógyszerek kifejlesztése folyamatban van, e szerek betegségmódosító hatása nem bizonyítható. A PK neuroprotektív terápiáinak kifejlesztését ugyanis nagymértékben hátráltatja az a tény, hogy mire az első motoros tünetek megjelennek az idegsejtpusztulás már kiterjedt mértékű. A klinikai tüneteket még nem okozó (preklinikai és prodromális) PK megbízható azonosítása ezért elsődleges kutatási terület a neuroprotektív eljárások kifejlesztése, illetve a PK kialakulásának késleltetése vagy megelőzése szempontjából. Jelen nemzetközi kutatás célja a korai és preklinikai állapotok megbízható azonosítására szolgáló MRI képalkotáson és elektrofiziológiai módszereken, illetve klinikai jellemzők megismerésén alapuló eljárás kidolgozása és a betegség kórélettani folyamatának behatóbb megismerése. Célunk, hogy egészséges önkénteseken, különböző alvászavarokban szenvedő egyének, illetve korai Parkinson-kóros személyek bevonásával az ultranagy felbontású mágneses rezonancia neuroimaging területén elért élvonalbeli fejlesztéseket és a neuroanatómiai technikák legújabb vívmányait a legmodernebb alvásdiagnosztikai módszerekkel kombináljuk.Az IronSleep a korai stádiumú Parkinson-kór nagy felbontású neuroimaging biomarkereinek eddig példa nélküli fejlődését fogja biztosítani, feltárva a PK neuropatológiájának terjedési mintáit, mechanizmusait és dinamikáját, valamint az alvászavarokkal való kapcsolatát. Reményeink szerint eredményeink új PK kimutatására szolgáló eszközzel fogja felvértezni a klinikusokat.

Főbb kategóriák (futó projektjeink)
ERA-NET
Pályázatfigyelés