Interreg Europe map

 

Az INTERREG programok célja az Európai Unió tagállamai közötti közös identitás előmozdítása, a fizikai tér integrálása, a kiegyensúlyozott fejlesztés, valamint a szakpolitikák és az irányítás összehangolása. Ezen célok elérése érdekében a határon átnyúló együttműködési programok közös kihívásokat fogalmaznak meg a határrégiókban, és ezek kezelésére intézkedéseket határoznak meg.


www.interregeurope.eu
 

Digitourism

Digitourism

Számos felmérés bizonyítja, hogy a digitális valóság (virtuális valóság és kiterjesztett valóság) sokféle ágazatban fontos piaci trendnek számít, és Észak-Amerika vezető szerepet tölt be ezen a területen. Az idegenforgalom sem kivétel ez alól, és az európai turizmus szektornak meg kell újítania a technológiai megoldásait, de ez az innováció állami támogatást igényel.
Annak érdekében, hogy a turisztikai szervezetek, fejlesztő cégek és a piacon jelen levő kis- és középvállalatok képesek legyenek ezt az egyedülálló lehetőséget megragadni a legmegfelelőbb támogatási politikák segítségével, kilenc partnerszervezet nyolc országból (FR, IT, HU, UK, NO, ES, PL, NL) úgy döntött, hogy felmérik a jelenlegi támogatásokat és javaslatokat fogalmaznak meg a releváns Irányító Hatóságok számára. A javaslatok a következő években megjelenő pályázati kiírások tartalmára, értékelési szempontokra vonatkoznak, a PTE által befolyásolandó szakpolitikai eszköz a GINOP program 2. prioritása. A projektben regionális és helyi hatóságok, fejlesztési ügynökségek, nonprofit szervezetek és egyetemek dolgoznak együtt.
A projekt két fázisra oszlik: első három évében megvizsgálják a sikeres fejlesztéseket, a szervezetek megfogalmazzák fejlesztési igényeiket és javaslatokat tesznek a többi partner igényeire reagálva, saját országukban korábban működő sikeres támogatási programok bevezetésének ajánlásával. Tapasztalataikra és a bevont szakértők így minden partner segíti a többi partnerország támogatáspolitikájának fejlesztését a digitális valóság eszközeinek turisztikai alkalmazása kapcsán. A harmadik év végére a közösen megfogalmazott javaslatokból a partnerek egy akciótervet állítanak össze. A projekt utolsó két éve az akcióterv végrehajtásának, a támogatáspolitikára gyakorolt hatásának ellenőrzésével telik.
A fenti cél értekében minden partner együttműködik a kapcsolódó szakpolitikai program irányító hatóságával, amely a PTE által megcélzott program esetében a Pénzügyminisztérium Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkársága.
Az együttműködés lehetővé teszi a strukturális alapok hatékonyabb felhasználását a virtuális valóság turisztikai alkalmazásában előmozdítását.