Ugrás a tartalomra

Ingyenes tréningek cégek és szervezetek számára a Data-EDIH projekt keretében

Az adatok üzleti hasznosítása, jogi keretek és anonimizálás, adat alapú egészségügyi technológiák, szerzői jog és iparjogvédelem – mindezekről tanulhat a Pécsi Tudományegyetem képzési napján, 2024. október 31-én. Vállalkozások és civil szervezetek számára kiváló lehetőség a jogi ismeretek bővítésére és adatok üzleti hasznosítására!

Adatvagyon-hasznosítás és anonimizálás jogi keretei felnőttképzés:
Az adatvagyon hasznosítása számos lehetőséggel kecsegtet, akár az üzleti szféra, akár a közszféra adatai tekintetében. Különös jelentősége lehet az egészségügyi (személyes) adatok statisztikai és tudományos kutatási célú hasznosításának. Ennek jogi keretei azonban meglehetősen összetettek, így a jogszabályi megfelelés (compliance) csak a folyamatok alapos tervezésével és a vonatkozó szabályok ismeretében lehetséges.
Az anonimizálás ugyan az adatvédelmi szabályok alóli mentesség ígéretével kecsegtet, a konkrét megvalósítása és az anonimitás jogi megítélése azonban korántsem evidens. A kurzus ezen kihívások megoldásában kíván segítséget nyújtani. A szolgáltatás célcsoportja a saját (személyes) adatainak hasznosításában érdekelt kkv vagy közszférabeli szervezet, ideértve az egészségügyi szolgáltatókat is.


A közadat-újrahasznosítás jogi keretei workshop:
A közszféra által kezelt adatvagyon, a közadatok üzleti vagy tudományos célú újrahasznosításában igen jelentős potenciál van, amely mind az adatot kezelő közfeladatot ellátó szerv, mind az üzleti partner számára előnyös lehet. Az újrahasznosítást azonban számos tényező nehezíti, az egyik ezek közül a jogi keretek (és kötelezettségek) ismeretének hiánya, valamint a tényleges megvalósítás során felmerülő jogi kérdések tisztázatlansága.
A kurzus e területen kíván segítséget nyújtani, mind az adatbirtokos (közfeladatot ellátó) szervek, mind a potenciális adatfelhasználók részére. A szolgáltatás célcsoportja az adathasznosítás iránt érdeklődő kkv szektor, valamint a közszféra szervei, ideértve az egészségügyi szolgáltatókat is.
Online workshop, amihez részben a PTE Moodle felülete, részben az MS Teams kerül alkalmazásra.
A Moodle tananyagok a jelentkezés elfogadását követően érhetőek el, az Online élő konzultáció 2024.10.31. 17.00-18.00 óra között kerül megtartásra.


Szerzői jogi és iparjogvédelmi workshop:
Cél a résztvevők iparjogvédelmi tájékozottságának szélesítése, szerzői jogi, iparjogvédelmi információkkal való ellátása.
Ismeretek terjesztése azoknak az innovatív tevékenységet folytató kis és középvállalkozóknak, akik érdekeltek szellemi termékük védelmében.
A workshop kiterjed az egyes szellemi alkotásokban, az iparjogvédelem eszközeiben, az oltalmi formákban történő eligazodásban, azok kiválasztásában, az iparjogvédelmi információforrásokra adatbázisokra; továbbá a szellemi termékek hasznosításával kapcsolatos fontos tudnivalókra.


Digitális és adat alapú egészségügyi technológiák értékelése workshop:
A digitális és adatalapú egészségügyi technológiák HTA (Health Technology Assessment) alapú értékelésének célja, hogy tudományos alapokon nyugvó információkat nyújtson az új technológiák kl inikai hatékonyságáról, költséghatékonyságáról, biztonságáról és a betegellátásra gyakorolt hatásáról.
Ezek a technológiák, mint például a telemedicina, mobil egészségügyi alkalmazások, valamint az adatelemzésen alapuló prediktív modellek lehetővé teszik a betegadatok valós idejű monitorozását, a betegellátás személyre szabását és a kezelési tervek optimalizálását és javítják a betegellátás minőségét és hatékonyságát. A HTA értékelés során különös figyelmet fordítanak az adatvédelemre és a technológia integ rációjára az egészségügyi rendszerekbe, biztosítva, hogy a döntéshozók megalapozott választásokat hozhassanak.
A HTA értékelési folyamat során több lépést kell követni.
Először is, azonosítani kell az értékelendő technológiát és annak potenciális hatásait .
Ezt követi a technológia klinikai hatékonyságának és biztonságának elemzése, amely gyakran klinikai vizsgálatok és más tudományos kutatások eredményeire támaszkodik.
Ezen kívül a gazdasági elemzés is fontos szempont, mely a költség haszon elemzéseken keresztül vizsgálja a technológia hosszú távú pénzügyi hatásait az egészségügyi rendszerre nézve.
A workshop eredményeként a résztvevők betekintést nyernek, hogy az általuk fejlesztett technológia egészségügyi rendszerbe történő befogadásához milyen bizonyítékokat kell előállítani, és megismerik az egészségügyben alkalmazott HTA keretrendszer legfontosabb elemeit.

Választása szerint részt vehet mindegyik, vagy akár csak az egyik képzésen is!

Jelentkezési határidő: 2024.10.25.
Jelentkezés módja: az  https://adatedih.hu/ honlapon történő regisztráció és az adott szolgáltatás kiválasztása a szolgáltatáslistából vagy eseménynaptárból.

A felnőttképzés és mindegyik workshop is a jelentkező de-minimis támogatási keretének terhére térítésmentesen látogatható, melyekről itt tájékozódhatnak.

A képzés a Hungarian Data-EDIH projekt keretein belül kerül megszervezésre, mely projektben az adatokhoz, adatkezeléshez kapcsolódó további szolgáltatások érhetők el térítésmentesen.