Digitourism

Projekt azonosító
PGI105025
Projekt címe

Digitourism

Projektmenedzser neve, elérhetősége
Borkovits Balázs, borkovits.balazs@pte.hu
Szakmai vezető neve, elérhetősége
Dr. Szabó Géza, fg4t@gamma.ttk.pte.hu
Projekt teljes költségvetése
1.957.745 EUR
PTE teljes költségvetése
179.775 EUR (85% EU támogatás, 15% Hazai társfinanszírozás)
Projekt kezdési dátum
Projekt zárási dátum
Koordinátor
TTK
Vezető partner
Auvergne-Rhone-Alpes Tourism (FR)
Partnerek
Grand Paradis Foundation (IT), Surrey County Council (GB), Oppland County Authority (NO), Aragon Institute of Technology (ES), Innovalia Association (ES), Kujawsko-Pomorskie Voivodeship (PL), NHTV Breda University of Applied Sciences (NL), Pécsi Tudományegyetem (HU)
Általános leírás

Számos felmérés bizonyítja, hogy a digitális valóság (virtuális valóság és kiterjesztett valóság) sokféle ágazatban fontos piaci trendnek számít, és Észak-Amerika vezető szerepet tölt be ezen a területen. Az idegenforgalom sem kivétel ez alól, és az európai turizmus szektornak meg kell újítania a technológiai megoldásait, de ez az innováció állami támogatást igényel.
Annak érdekében, hogy a turisztikai szervezetek, fejlesztő cégek és a piacon jelen levő kis- és középvállalatok képesek legyenek ezt az egyedülálló lehetőséget megragadni a legmegfelelőbb támogatási politikák segítségével, kilenc partnerszervezet nyolc országból (FR, IT, HU, UK, NO, ES, PL, NL) úgy döntött, hogy felmérik a jelenlegi támogatásokat és javaslatokat fogalmaznak meg a releváns Irányító Hatóságok számára. A javaslatok a következő években megjelenő pályázati kiírások tartalmára, értékelési szempontokra vonatkoznak, a PTE által befolyásolandó szakpolitikai eszköz a GINOP program 2. prioritása. A projektben regionális és helyi hatóságok, fejlesztési ügynökségek, nonprofit szervezetek és egyetemek dolgoznak együtt.
A projekt két fázisra oszlik: első három évében megvizsgálják a sikeres fejlesztéseket, a szervezetek megfogalmazzák fejlesztési igényeiket és javaslatokat tesznek a többi partner igényeire reagálva, saját országukban korábban működő sikeres támogatási programok bevezetésének ajánlásával. Tapasztalataikra és a bevont szakértők így minden partner segíti a többi partnerország támogatáspolitikájának fejlesztését a digitális valóság eszközeinek turisztikai alkalmazása kapcsán. A harmadik év végére a közösen megfogalmazott javaslatokból a partnerek egy akciótervet állítanak össze. A projekt utolsó két éve az akcióterv végrehajtásának, a támogatáspolitikára gyakorolt hatásának ellenőrzésével telik.
A fenti cél értekében minden partner együttműködik a kapcsolódó szakpolitikai program irányító hatóságával, amely a PTE által megcélzott program esetében a Pénzügyminisztérium Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkársága.
Az együttműködés lehetővé teszi a strukturális alapok hatékonyabb felhasználását a virtuális valóság turisztikai alkalmazásában előmozdítását.

Főbb kategóriák (futó projektjeink)
Pályázatfigyelés